Tweede hypotheek
Tweede hypotheek
Lenen voor een verbouwing
Is uw huis toe aan een opknapbeurt maar heeft u onvoldoende financiële armslag? Dan is het zeker de moeite waard om een lening te overwegen. De rente die u betaalt is namelijk fiscaal aftrekbaar als u het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning en de lening binnen 30 jaar aflost. Wij gaan voor u na welke leenvorm het beste past bij uw verbouwingsplannen. Dat kan een gewone lening zijn of een tweede hypotheek.
Tweede hypotheek
U kunt voor uw verbouwing een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel is dat hypotheekrente vaak lager is dan de rente bij een gewone lening. Het nadeel is dat de lening een lange looptijd heeft, wat het weer duurder maakt. Of een geldverstrekker u een tweede hypotheek wil geven hangt af van de marktwaarde van uw woning na de verbouwing, de hoogte van uw inkomen en uw huidige hypotheeklasten. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet u de tweede hypotheek binnen 30 jaar stapsgewijs helemaal aflossen. Het is dus een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Sluit u als tweede hypotheek de aflossingsvrije variant af? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
Voor een tweede hypotheek kunt u meestal alleen terecht bij uw huidige hypotheekverstrekker. U moet bovendien rekening houden met advies-, notaris- en taxatiekosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.
Persoonlijke lening
De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan die van een tweede hypotheek. Maar u kunt de lening wel in korte tijd, bijvoorbeeld in vijf jaar, aflossen. Voor een lening betaalt u bovendien geen advies-, taxatie- en notariskosten. De rente over een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als u het geld besteedt aan verbetering van uw eigen woning. Bij een leenbedrag lager dan 45.000 euro is een lening vaak voordeliger dan een tweede hypotheek.
Of u in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt onder meer af van uw inkomen en uw financiële verplichtingen, zoals uw woonlasten.